Harsányan támad az iPhoneok új lelke

Az iOS-en végigment egy úthenger, beleoltottak egy jó adag tipográfiát, és az egészet belemártották egy festékes vödörbe.iOS 7

Szokás szerint az Apple-rajongók és a telekommunikáció iránt kicsit is érdeklődök nagy várakozással készültek június 10-re, a cupertinoi vállalat éves fejlesztői konferenciájának megnyitójára. A WWDC-n jellemzően bejelentenek valami nagyobb durranást, főleg szoftverek terén: idén többek között kaptunk egy nagyon sci-fis Mac Pro-t, és megérkezett a teljesen új szemléletet tükröző mobilos operációs rendszer, az iOS 7.

A (web)dizájnerek körében már dúl egy ideje a szkeuomorfizmus kontra flat design vita: a két szó két teljesen eltérő szemléletet tükröz. Míg előbbi a valós világban fellelhető tárgyakat igyekszik minél hűségesebben átültetni a digitális térbe, addig a flat design ezzel nemcsak szembemegy, de egy, mindenféle túlzott látványelemektől mentes, letisztult megjelenítést képvisel, melynek szerves része a tipográfia, vagyis a szöveg.

Úthenger alatt az alma

Míg az Apple jellemzően a szkeuomorfizmust képviselte, méghozzá nem is akárhogy, az iOS 7-tel radikális váltásra szánták el magukat, és elmozdultak a manapság jelentős teret nyerő flat, avagy lapos dizájn irányába.

Jony Ive, az iOS 7 dizájnere bemutatja az új operációs rendszert

Persze a lapos jelző nem az élményre, vagy a küllem és használhatóság érdekességére vonatkozik, hanem magára a kinézetre. Az egyik első, széles körben elterjedt flat design a Windows Phone, majd az asztali gépekre szánt Windows 8 operációs rendszeré.

Az almások is ezen a vonalon indultak el, és ezzel, mint minden radikális váltással, rendesen megosztották a fogyasztói közönséget.

A június 10-i WWDC-n bemutatott iOS 7 ugyan csak ősszel jelenik meg, de fejlesztői tesztváltozata már elérhető. Az iPod Touch-ra és az iPhone 4-re és újabbakra, majd később az iPad második, harmadik és negyedik generációjára, valamint az iPad Minire érkező szoftvert mi is letöltöttük egy iPhone 5-re, és kézbe vettük.

Beleharaptunk a friss gyümölcsbe

A merőben újszerű operációs rendszert több kézbe is adtuk: megnézte dizájner, iPhone-tulaj, Androidon mobilozó, és olyan is, aki még életében nem fogott iPhonet a kezében.

Az iOS 7 zárképernyője, főképernyője és vezérlőközpontjaA vélemények egészen megoszlottak: akiknek éppen iPhonejuk van, elsőre tiltakoztak a változás ellen. Ez mondhatni természetes reakció, minden dizájnváltás ezzel jár, legtöbben elsőre elutasítják az újdonságot, azonnal kérik vissza a régit.

Ezzel szemben az iPhonet először tapogató delikvens egészen kézre állónak találta a rendszert, egyből eligazodott rajta, és a dizájnt fiatalosnak, üdének tartotta. Talán pont ez váltott ki nemtetszést a másik táborban: többen Android és Windows Phone keverékének tartották az új kinézetet, vagy simán ocsmánynak titulálták a legszembetűnőbb változást, vagyis az élénk rózsaszínek, kékek és zöldek erőteljes használatát.

iOS 7 beállítások, értesítési központ és világóra

Ennél valamiért senki sem akart továbbmenni, pedig érdemes megjegyezni az óra, a naptár, vagy az iránytű leheletfinom letisztultságát, a sokat emlegetett svájci dizájnszemlélet jelenlétét. Talán pont a naptáron érződik ez a legjobban, ahol a tipográfia már-már mesésen illeszkedik a környezetbe, patyolattiszta az egész.

Vannak itt azonban problémák is: a naptárban például csak akkor látjuk az eseményt, ha rámegyünk arra a napra, és időpontra, amikorra ütemezve van, így sem heti, sem havi nézetben nem látjuk semmilyen módon, ha valami történni fog. Szintén zavaró, hogy ha bekapcsoljuk a nagybetűvel való írást, ez egy halvány árnyalatnyi színkülönbséget eredményez csupán, nem igazán látszik, hogy kis, vagy nagybetűvel fogunk írni – iOS 6-ban sem látszott a betűkön, hogy kicsik vagy nagyok, de a shift gomb fénye sokkal szembetűnőbb volt.

iOS 7 kamera és időjárás alkamazások

Nem feltétlenül probléma, de érdekes átmenet a szkeuomorfizmus és a flat dizájn között, hogy azért a telefon ikonja továbbra is egy telefonkagyló, az óráé egy analóg óra, a videóké egy csapó, és a képernyőzár feloldását is egy jellegzetesen kattanó zár hangja kíséri.

Nem csak a színek változtak

Ezek mellett léteznek jópofa megoldások is az iOS 7-ben, a kamera kinézete például teljesen rendben van, az külön dicséretes, hogy a szűrők élőben látszanak kisképként, még fényképezés előtt kiválaszthatjuk, melyik effekt tetszik a legjobban. Ugyancsak bájos, hogy az óra ikonja animált – apróság ugyan, de kedves.

Az alulról előrántható vezérlőközpont úgy kellett, mint egy falat kenyér: az erőteljesen ráhúzott áttetszőség szintén vitatott, nekem személy szerint tetszett. Azt ugyan nem értem miért olyan fontos a világóra, hogy itt saját ikonja legyen, de ezt leszámítva a legfontosabb fícsöröket kapcsolgathatjuk ki-be.

iOS 7 naptár alkalmazás

Változott a fotógaléria is, évekre bontva látjuk képeinket, azon belül gyűjteményekre és pillanatokra bontva különíti el fotóinkat és videóinkat a szoftver. Aztán itt az AirDrop, amivel a közeli, AirDropot támogató készülékekre küldhetünk át azonnal tartalmat. A Safariban egységesített keresősáv, és 3D-s lapozó vár, mint újdonság.

Sajnos az egyik legmenőbb jóságból, az ingyenesen zenét szolgáltató iTunes Radio-ból kimaradunk, ez csak az USA-ban hallgatható. Bár itt nem mondhatjuk, hogy kimondottan Románia járt pórul, a szintén vonzó iTunes Match idén januári kiterjesztésekor sajnos ismét kimaradtunk a szórásból. Bár a zenék legalizálására is használható szolgáltatás Magyarországon, Moldovában, Üzbegisztánban és Zimbabwében is elérhető, nálunk továbbra sem.

iOS 7 üzenetek, iránytű és Game Center

Fejlődött Siri is, életszerűbb hangot kapott, és gyorsabban válaszol a kérdéseinkre, bár sok tekintetben ismét kimaradunk a szórásból, például közlekedési és időjárási infót nem tud mondani Romániára. Közlekedés terén az Apple Maps-re sem érdemes támaszkodni, Székelyudvarhelyen például az összes utcát Orbán Balázsnak látja – bár valóban büszkék vagyunk rá, de ennyire azért mégsem kéne felkapni a nevét.

Persze figyelembe kell venni, hogy egy béta verziójú, fejlesztőknek szánt verzióval van dolgunk. És nekik is lesz dolguk vele bőven, hiszen nem ártana az alkalmazásokat áttervezni, hogy illeszkedjenek az új dizájnba.

iOS 7 térkép és a Safari böngésző 3D lapváltója

Az idén ősszel érkező operációs rendszer minden bizonnyal sok változáson esik még át a rajtig. Bár koncepcionális, nagy horderejű módosításokra nem érdemes számítani, de a hibák kiküszöbölésére, és az apróbb csiszolások elvégzésére biztosan sor kerül. Addig meg érdemes hozzászokni a lapos formákhoz és harsány színekhez, ha az almához vonzódunk.

Mindenki az iOS 7-en

Bár egy tesztverziójú mobilos operációs rendszerről van szó, a fél internet bezsongott rajta. Magyarország két legnagyobb Apple-guruja, Handrás és Plastik Józsi például ilyen fejet vágtak mikor először meglátták az új dizájnt. A bemutatóról készült élő közvetítésüket egyébként itt lehet visszanézni.

Azt, hogy az iOS 7 mennyire megmozgatta az internet népét, mi sem jellemzi jobban, minthogy már indult is egy tumblr blog, ami azt taglalja, hogyan néznének ki különböző dolgok, ha Jony Ive dizájnolta volna őket.

Egyébként az Apple oldalán a szokásos promó szöveg mellett mozgásban is megnézhetjük az iOS 7-et, ha nincs lehetőségünk egy készüléken is kipróbálni.

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának