Jönnek a Wi-Fi hívások az Orange-nél

Új szolgáltatással bővíti eddigi felhozatalát a romániai Orange szolgáltató: a Wi-Fi alapú hívások egyelőre nagyon korlátozottan érhetőek el, de a jövőben várható a támogatott készülékek körének bővítése.Wi-Fi hívás az Orange-tólTalán senki számára sem ismeretlen jelenség, hogy olyan helyen próbál telefonálni, ahol éppen gyenge, vagy egyáltalán nincs térerő – az ilyen helyzetekre próbál megoldást kínálni az Orange legújabb szolgáltatása, melynek használatával a klasszikus GSM hálózat helyett Wi-Fi-n csatlakozhatunk az Internetre és azon keresztül bonyolíthatunk le hívásokat.

Ez természetesen csak akkor megoldható, ha van Wi-Fi elérés a közelben, így mondjuk egy távoli hegycsúcsról továbbra sem biztos, hogy fogunk tudni telefonálni, de számos olyan épület és településen belüli helyszín létezik, ahol valamiért gyenge a térerő, de van Internet-elérés. Ilyenkor jöhet kapóra a Wi-Fi hívás – na meg olyan helyzetekben is, mint a mostani, amikor épp a mobilhálózaton végeznek karbantartási munkálatokat, és ezért is meghiúsulhat egy-egy hívás.

Viber helyett

No de Wi-Fi alapú hívásokra ott van a Viber, a Skype és megannyi másik alkalmazás, mondhatná az egyszeri okostelefon-használó. Igen ám, de ezek használatának feltétele, hogy mindkét fél használja az adott alkalmazást, az Orange szolgáltatása viszont ezt a problémát is megkerüli.

A Wi-Fi Hívás nevű szolgáltatás lényege, hogy a felhasználó számára észrevétlenül, bármilyen alkalmazás használata nélkül, automatikusan vált át a Wi-Fi hálózatra a GSM helyett, amennyiben szükséges, és nem egy alkalmazás másik felhasználóját, hanem bármilyen telefonszámot fel tudunk hívni.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy elég, ha csak a hívó fél használja a Wi-Fi-alapú hívást, így bármilyen számot tárcsázni tud, a hívott fél lehet okostelefon, klasszikus mobiltelefon, de akár vezetékes szám is.

Hol van benne a trükk?

Az örök kérdés minden újdonságnál. Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy az árában például biztosan nem, ugyanis a Wi-Fi Hívás szolgáltatás (legalábbis a tesztidőszak alatt) ingyenes aktiválható egy, a 232-es számra küldött üres SMS-sel. Fizetni nem kell érte, és híváskor ugyanúgy a szerződésünkben levő perceket használja fel, mintha hagyományos hívást indítanánk.

Sokkal problémásabb viszont a hozzáférés a szolgáltatáshoz: az még talán nem is lenne akkora gond, hogy 4G-képes készülékre van szükség, ám az már annál inkább, hogy egyelőre csak Samsung Galaxy S6 és Samsung Galaxy S6 Edge készülékeken működik a szolgáltatás.

Nyilván a támogatott készülékek köre a tesztelés lejártával bővülni fog, ám a jövőre nézve két félelmünk is van a Wi-Fi Hívással kapcsolatosan: egyrészt nem kizárt, hogy a szolgáltatás használata díjköteles lesz, másrészt pedig – és ettől tartunk inkább – jó esély van rá, hogy az Orange csak a közvetlenül tőle vásárolt készülékeken engedélyezi majd a szolgáltatást. Erre azért is van esély, mert ez jelenleg is igaz, a két Samsung készülékre is szoftverfrissítést kínálnak, hogy működhessen a Wi-Fi Hívás, és ezt problémás lenne olyan készülékekre kibocsátani, amit nem tőlük szerzett be a felhasználó.

Az Orange honlapján további információk is elérhetőek az új szolgáltatással kapcsolatosan, illetve egy kérdőív kitöltésével értékelhetjük is azt, ha már használjuk.

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának