Keltsd életre a telefonod akkumulátorát

Nincs miért tagadni: ha modern okostelefonod van, biztosan nem bírja túl sokat az akkuja egy töltéssel. A mai telefonok legégetőbb problémájára több áthidaló megoldás is létezik, és egyikhez sem kell generátort venned.

Ne hagyd, hogy szomorú legyen az akkumulátorod!

Bár nem követjük folyamatosan, de biztosak vagyunk benne, hogy minimum évente egyszer készül egy felmérés, amiből kiderül, hogy a mobiltelefon-tulajdonosok legégetőbb problémája kedvenc készülékeik akkumulátorának meglehetősen rövid élettartama. Bár alig néhány évvel ezelőtt szinte mindenik telefon minimum egy hétig működött egy töltéssel, ma már irigykedve nézünk arra, aki csak kétnaponta nyúl a töltő után.

A téma nemrégiben került elő nálunk is, de amíg a legújabb fejlesztésű akkumulátorok megjelenésére várunk, van pár módszer amivel látványosan segíthetünk a helyzeten, akár most azonnal. Most tekintsünk el az olyan megoldásoktól, mint a kézzel tekerős, és inkább vicces, mint hasznos töltők, vagy az a megoldás, hogy két telefont hordozzunk magunkkal, és nézzünk néhány praktikusabb megoldást.

Variációk akkumulátorra

Lényegében három népszerű megoldás létezik a telefonos üzemidő problémájára, kezdjük azzal, amelyik nemrég még a legnépszerűbb volt, vagyis a pót-akkumulátor. Ebben nincs semmi ördöngös, annyi az egész, hogy vegyünk egy második akkumulátort a telefonhoz, ezt töltsük fel, és ha lemerül a fő akku, és sürgősen használnunk kell a telefont, cseréljük ki a telire.A pót-akkuk korszaka letűnőben van

Ez a módszer gyakorlatilag a kilencvenes évek végének és a kétezre évek elejének közkedvelt megoldása volt, csak akkor még egy hétről kettőre növeltük az élettartamot, nem egy napról kettőre. Mára kissé eltűnőben van, hiszen nagyon sok telefonban nem cserélhető az akkumulátor. Bár a pótakku nem foglal sok helyet, és nem is nehéz, másik hátránya, hogy csak és kizárólag ahhoz a telefonhoz jó, amihez gyártották, így ha esetleg több hordozható készülékünk van, akkor nem biztos, hogy sokat segít.

A második megoldás az akku-kabát, ami egy érdekes és formabontó kezdeményezés. Tulajdonképpen egy vastag tokról van szó, amit rápattintunk a telefonra, és a benne levő akkumulátor tovább táplálja a készüléket. Előnye, hogy egyúttal védelmet is nyújt a készüléknek, és létezik belőle napelemes változat is, ami szó szerint életmentő lehet például egy túrázás alkalmával, hiszen a szabadban is tölthető.

Kicsit nagy, és nem kicsit bumfordi az akku-kabát

Hátránya is van bőven: egyrészt csak néhány készüléktípushoz gyártanak ilyet, és ha megvesszük, nyilván csak ahhoz lesz jó. Ugyanakkor más tokot így nem nagyon tudunk használni a telefonon, és a kabát elfoglalja a töltő aljzatot is, ami legtöbbször a microUSB port, tehát így már nem tudjuk számítógépre kötni, amíg rajta van a külső áramforrás. Az már csak ízlés kérdése, hogy ki mennyire tetszik, de az biztos, hogy elég vaskos, bumfordi féltéglává változtatja a papírvékony telefonunkat is.

Hordozható reaktor

A három gyakori megoldás közül számunkra egyértelműen a hordozható külső akkumulátorok jelentik a szinte tökéletes megoldást. Ezek lényegében egyszerű akkumulátorok, melyek kis helyen elférnek, könnyűek és hordozhatóak, ha gondoskodunk róla, hogy fel legyen töltve, akkor egy ilyen eszköz bárhol és bármikor új életet lehel mobil készülékeinkbe.

A többes szám sem véletlen, hiszen a külső akkuk nem csak egy típusú telefont, hanem gyakorlatilag bármilyen hordozható elektromos készüléket tölthetünk, amit kábelen keresztül tölteni lehet, legyen szó tabletről, telefonról, zenelejátszóról, vagy fényképezőgépről.

Több méretben és teljesítményben kapható a külső akku

A mobil akkuk másik nagy előnye a skálázhatóság: vehetünk nagyon kevés pénzért olyat, amivel egy töltés után egyszer-kétszer tudjuk feltölteni telefonunkat, de a picivel drágább, nagyobb teljesítményű darabok akár hét-nyolc töltésre is elegendőek.

A pontos szám nyilván készülékenként változik, de egyszerű számolni: nézzük meg mekkora az akkumulátor teljesítménye (ezt mAh-ban közlik), nézzük meg ugyanezt az adatot telefonunk akkumulátorára vonatkozóan is, majd osszuk el a kettőt, és rögtön kiderül, nagyjából hányszor lehet teljesen feltölteni kedvencünket.

A külső akkumulátorok legtöbbje USB-microUSB kábellel és feltöltve érkezik, tehát azonnal tölthetünk vele szinte bármilyen telefont, de ha Apple készülékünk van, akkor is csak a megfelelő kábel kell hozzá, ami egyébként is jár hozzá. Legtöbb akkunak van még néhány extra funkciója, például kis ledekkel jelzi, hogy mennyi kakaó van még benne, és sokszor van rajtuk egy lámpa is, ami túrázóknak vagy nagyon korán/későn munkába járóknak jó lehet.

Ilyen szép is lehet a külső akku

Hátrányukként talán azt lehetne említeni, hogy így egy másik eszközt is magunknál kell tartani, de ezek az akkumulátorok elég picik, tömegük is legfeljebb pár száz gramm, szóval nem kell attól tartani, hogy leszakad alattuk a vállunk.

Ha neked is eleged van belőle, hogy mindig a legrosszabbkor merül le a telefonod, nézz be a boltunkba, válassz egy neked tetsző akkumulátort, és végre megszabadulhatsz egy idegesítő problémától :)

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának