Most már lehetsz Kicsi Jancsika a Facebookon

Zavar az igazi neved? Trollkodni szeretnél, de eddig nem tehetted? Nagyon kreatív beceneveid vannak? A Facebook segít! Mostantól akár álnéven is szerepelhetsz a közösségi oldalon.Lehetsz anonim a FacebookonBár az átlagos felhasználó számára nem tűnhet óriási problémának a Facebook egyik alapvető szabálya, ezt most mégis külső nyomásra, és állítólag rengeteg kérés hatására változtatják. Eddig ugyanis a legnépszerűbb közösségi hálózatra csakis valódi névvel lehetett csatlakozni, ezen a kritériumon azonban most lazít a Facebook.

Történetesen annyit változtatnak, hogy engedélyezik a becenevek használatát, így, ha valaki nem szeretne valódi névvel szerepelni a nagy névjegyzékben, akkor nem kötelező azt megadnia. A hírek szerint azért nem kell arra számítani, hogy mostantól minden második felhasználó MacsóFérfi2005 névvel fog lófrálni, hiszen a becenevek használatát indokolni kell.

Azt nem tudni, hogy pontosan mik számítanak elfogadható indoklásnak a valódi nevünk eltitkolására, de a szabályt több jogvédő szervezet nyomásának engedve módosította a Facebook, így remélhetőleg majd valóban csak épkézláb kéréseknek adnak helyet.

Természetesen a rendszer nem tudja automatikusan kitalálni, hogy valódi nevünket használjuk vagy sem, ez eddig sem volt így. A Facebook üzemeltetői folyamatosan végeznek ellenőrzéseket szúrópróba-szerűen (sőt, időnként nagyobb szabású “razziák” is vannak): eddig, ha egy ilyen szűrésen úgy találták, hogy egy felhasználó nem valódi névvel szerepel az adatbázisban, letiltották hozzáférését, és az illető mindaddig nem tudott belépni a Facebookra, amíg egy fényképes, állami hatóság által kiállított igazolvánnyal nem igazolta, hogy valódi nevét használja.

Mostantól tulajdonképpen ez a módszer változik, hiszen nem fogják minden esetben letiltani az álnéven szereplőket: amennyiben megfelelő érvekkel állnak elő, nem lesznek kötelesek valódi nevüket megadni.

Forrás: hvg.hu

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának