Nokia Lumia 800 – támadnak a finnek…

Tavaly nagy fordulatot vett a Nokia: a finn óriás végre elszánta magát, a szaksajtó és a felhasználók zöme által elavultnak tartott Symbian lecserélésére a felső kategóriában. Bármennyire is igyekezett a gyártó, a Symbian a viszonylag gyakori frissítések mellett is folyamatosan vesztett a népszerűségéből a konkurens mobil operációs rendszerekkel szemben. A Nokia első Windows Phone 7-et futtató készülékei hivatalosan a szeptemberben megrendezett Nokia World 2011-en mutatkoztak be. A Lumia 800 a finnek WP7-es palettájának egyik csúcsát jelenti. A telefon érdekessége, hogy a formaterv terén szinte egy az egyben a Meegót futtató N9-re hajaz a készülék, természetesen a Microsoft előírásainak megfelelő apró módosításokkal megspékelve. Hogy mik is ezek az apró szösszenetek valójában, amik jobbá teszik a Lumia 800-at, mint az N9-et? Nézzük csak!

lumia800
A Lumia teste unibody polikarbonát, mattfekete, gyönyörű formájú. Ütésállóságáról annyi fogalmunk lehet, hogy a doboz béna kialakítása miatt mire kézbevesszük, már túl lesz egy esésen: a doboz nem arra nyílik, mint gondolnád! Miután sikerült kihámoznom a gyári dobozból az első ami szembetűnik, hogy szerencsére egyáltalán nem hasonlít az Apple vagy Samsung készülékekre, azaz az embernek nincs az a benyomása, hogy na ezt is koppintották valahonnan.

A matt hatás fogásra is érződik, hiszen még izzadt tenyérrel sem csúszkált a kezemben a készülék. A gombok krómozottak: hangerő, alatta kikapcs-bekapcs (ez kicsit szokatlan, de megszokható helyen), legalul pedig hardveres fényképező-inicializáló gomb. A mérete meg a súlya szerintem rendben van és teljesen normálisan lehet rajta gépelni (meglepő módon komfortosabb volt, mint az iPhone-on). A képernyő 3,7″ AMOLED, aminek a felbontása 800×480 pixel, viszont a Nokia nem “stock” AMOLED-et használ, hanem AMOLED-re épülő ún. ClearBlack Display technológiát. A megoldás lényege, hogy polarizált üvegrétegek raffinált használatával kiszűrik a kívülről jövő fény nagy részét  és ezáltal szikrázó napsütésben is meglepően jól olvasható marad a képernyő, illetve minden fényviszony közepette sokkal feketébb a fekete. A kamerája 8 megapixeles, ami lassan alapkövetelménynek mondható, ha egy okostelefonról beszélünk, tehát ez is pipa, vállalható a fotóminőség.

lumia800

A telefon Windows operációs rendszerű, ami először nagyon szokatlan volt, mert teljesen más, mint akár az iOS, akár az Android. Már kinézetre is eléggé eltér a Windows: itt nem ikonok, hanem „csempék” vannak. Tetszik a megoldás, ahogy a főképernyő csempéin mindig történik valami, a Facebook (People) csempe hajtogatja a legutóbbi tartalmak feltöltőinek képét, a Pictures csempe váltogatja a fotóidat – tetszik az irány ;)

Mindezt meghajtja egy 1,4 GHz-es Qualcomm Snapdragon (Scorpion) CPU, Adreno 205 GPU erőmű 512 MB RAM-al, ami elég lehet bármire egy átlag felhasználó számára. Belső tárhely is tágas, hiszen 16GB -ot kapunk. A Lumia 800 egy nap alatt (12-14 óra alatt) lemerül, akár csinálsz vele valamit, akár nem. WiFi, 3G folyamatosan be volt kapcsolva, de miért ne lett volna. :)

lumia800

Visszatérve az Windows op. rendszerre, számomra furának tűnt és elsőre picit elveszettnek érezheti az ember magát rutinos iOS vagy Android júzerként. Őszintén szólva, rosszabbra számítottam, hiszen – számomra – új, szokatlan operációs rendszerrel akadtam össze. Ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy egészen kényelmes használni és simán tud mindent, amit elvárok egy okostelefontól. Alapvetően egy jó, szerethető okostelefonról beszélünk. Ezzel együtt azt kell mondjam, hogy a Nokia jó úton jár: leporolták azt, amihez nagyon értenek (remek hardver), és választottak egy oprendszert, ami jobb, mint a Symbian.

Ha Te is ezen a véleményen vagy akkor már is rendelheted a készüléket itt vagy megvásárolhatod az üzlet székhelyén is személyesen, én várlak. :)

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának