Mostan színes eleganciáról álmodom

Ütős kamerával, színes termékpalettával, minimalista eleganciával és kiváló összeszerelési minőséggel csábít a Nokia Lumia sorozata. A 920-as modellt néztük meg közelebbről.

Nokia Lumia 920

A Nokia kapcsán nem az a kérdés, hogy leáldozott-e a hőskora a patinás finn gyártónak, hanem az, hogy lesz-e még szebb korszaka a Microsofttal összebútorozó mobilgyártónak. A kérdésre a választ csakis a Lumia sorozat adhatja meg, aminek egyik, még a Nokia brand alatt futó készülékét, a Nokia Lumia 920-at vizslattuk – és tetszett, amit láttunk.

Sokan ódzkodnak manapság a Nokiától, és az egész a finnek lassú reakcióidejére vezethető vissza. Későn szálltak be az érintőkijelzős okostelefonos buliba, és ráadásul egy olyan operációs rendszer mellett kötelezték el magukat, ami ugyancsak piaci részesedésén ülve pöffeszkedett, és magasról tett arra, hogy kiszolgálja a gyorsan változó felhasználói igényeket.

Nokia Lumia 920Ez azonban nem jelenti azt, hogy a késői lépés egy rosszul sikerült lépés: a Nokia-Microsoft nász sarja, a Lumia sorozat véleményünk szerint igenis minőséget képvisel, és egy egészen más hangot üt meg, ami a legszebben azok fülében cseng, akiket távolról sem érdekel az Android totális nyíltsága és szerelehetősége, de az Apple által kínált prémium (gyk. túlárazott) „életérzéstől” is sikítófrászt kapnak.

Minden a hardvernél kezdődik

A Nokiánál ősidők óta tudják, hogy a vásárlók zöme nem alkalmazások, képességek, vagy a legújabb extrafícsörök miatt vesz meg egy készüléket, hanem egyszerűen dizájn alapján választ. Ez a tudás és a hardver minősége mindig is a finnek egyik erőssége volt, amit szerencsére máig nem vetkőztek le.

A Lumia 920-at kézbe véve elfog a klasszikus Nokia fíling: kiváló összeszerelési minőség, tapintásra is kellemes váz, semmi sem recseg, ropog, vagy nyöszörög, és a kijelző körüli, picit vastagnak tűnő keret kialakítása is kézbe illő. Ráadásul a készülék tetején és alján kissé görbített a keret, aminek köszönhetően vízszintesen kézben tartva nagyon jól meg lehet fogni a készüléket.

Nokia Lumia 920 főképernyő és rendszerbeállításokEgy baja van: csúszik. Lehet az én ügyetlenségem, de a használt anyagok miatt folyton úgy éreztem, csúszik ki a kezemből. Elejteni szerencsére nem sikerült, de néhányszor közel voltam hozzá. Ez azért is frusztráló, mert amúgy nincs az az érzése az embernek, hogy valami nagyon törékeny cucc van a kezében, de az elejtés félelme folyton ott lebeg.

A külső kapcsán azt még jó tudni, hogy a Lumia sorozat tagjai is több színben kaphatók, így például, ha kevésbé vonz az elegáns, de visszafogott fekete, akkor egy harsány sárgával is lehet virítani.

Csempézett ablakok

A Lumia sorozat talán legproblémásabb része lehet a szoftver, vagyis a Windows Phone operációs rendszer. Egyrészt sok felhasználónak elege lett az életciklusa végén gyakorlatilag kihasznált és kivénhedt kurvaként magára hagyott Windows Mobileból. És jogosan, hiszen az egykori sztár-rendszer a valós konkurencia megjelenésével nevetségesen hasztalanná vált.

Nokia Lumia 920 tárhely és névjegyEmiatt a Windows név visszás hatást keltett mobilokon (is), és sokan már meg sem fontolták, hogy egyáltalán kézbe vegyék az új generációt. Történt és történik ez mindannak ellenére, hogy az újragondolt Windows Phone-nak köze nincs rosszhírű elődjéhez, viszont teljes mértékben képes lehet talpon maradni az iOS és az Android mellett.

A felhasználói felület elképzelése gyökeresen más, azonban nem antipatikus: a főképernyőn élő csempéken látjuk, amint történik valami – új email, új üzenet, státuszfrissítés Facebookon, ésatöbbi. Sok Windowsos alkalmazás támogatja ezt a funkciót, és az azonnali információközléssel futurisztikus vezérlőpulttá változtatja.

Nokia Lumia 920 tárterület és nyelvi beállításokAz alkalmazásokat ezekről a csempékről érjük el közvetlenül, de persze nem kell ide mindent kipakolni, van egy alkalmazás-összesítő lista, amiben legegyszerűbben a keresővel tudunk navigálni. A keresés egyébként is központi elem a Windows Phone világában, külön softkeyt is kapott a kereső az előlap alsó felén.

Szép ruhába öltözött társ

Nemcsak az alkalmazások elhelyezésében, de az egész tálalási koncepcióban is másként gondolkodtak a Windows Phone fejlesztői. Elsősorban egységes arculatot szeretnének a készülékeken, legalábbis erre utal az, hogy a sokszínű ikonkavalkád helyett elegáns tipográfiai megoldásokkal mutatják meg a dolgokat.

Ne arra gondoljunk, hogy oldalakon át kell majd szöveget olvasni, csupán arról van szó, hogy egy szép betűtípus használatával egy nagyon is letisztult felületet hoztak létre, ami habkönnyedén gördül, bármihez is kezdünk vele.

Nokia Lumia 920 színek és téma beállításokAz egységesség ugyanis nemcsak a dizájnra, de a teljesítményre is vonatkozik. Az átlagosnál szigorúbb hardverkövetelmények egyfajta középutat eredményeznek: bár nem lehet olyan sokféle telefonon Windows Phone-t működtetni, mint az Android esetében, de azért jóval nagyobb a választék, mint az Apple háza táján, és mindemellett a röccenésmentes működés is jórészt garantált.

Ez nyilván jellemző a Lumia sorozatra is: minden készülék magán hordozza a Nokia legendás termékminőségének jegyeit, és az alsóbb kategóriás készülékeknek sincs szégyellnivalójuk sebesség terén. És az sem elhanyagolható, hogy a telefonok egy hasonló kategóriás okostelefonnál általában olcsóbbak.

A mérleg két oldala

Szoftveres ellátottságban már van némi bökkenő: a legelemibb funkciók, úgymint a naptár, a jegyzetelő, zenelejátszó és hasonszőrű társaik megvannak, plusz kapunk egy magyar nyelvterületen kevésbé szerencsésen csengő Nokia HERE térképalkalmazást is. A baj ezután van, ugyanis a fejlesztők sem a Windows Phone-t tartják a legjobb választásnak, ha mobilos alkalmazást akarnak írni, így a Marketplace névre keresztelt szoftveráruház kínálata igencsak szegényes.

Nokia Lumia 920 alkalmazásboltA legnépszerűbb alkalmazások egy része azért megvan, így kapunk mondjuk Facebookot, vagy Foursquaret, de sokszor falakba ütközünk, hiszen kedvenc appjaink gyakran nem léteznek Windows alatt. Alternatíva néha van, például levelezésünket egész okésan megoldja a beépített mail kliens, meg videólejátszásra is kapunk alternatívát, de a korlátoltsággal nem árt számolni.

Ami viszont nagyon bejött, az a kamera: isteni színek, könnyű használat, gyors exponálás, gyönyörű mélységélesség, és bámulatos videók. A Nokia Lumia 920 kamerája nagyon meglepett, az biztos, hogy nemcsak egyszerű szappantartókat, de még akár középkategóriás fényképezőgépeket is kenterbe ver a fotóminőség.

Érdekes, hogy a szoftverből hiányzik egy és más, például nem tud panoráma képet készíteni. Nem kell megijedni, ez könnyen pótolható, a Marketplace-en a Nokia és a Microsoft is kínál nagyon könnyen használható panorámafotós szoftvert.

A képek a Nokia Lumia 920-szal készültek, kattintásra nagyobb, új lapon megnyitva teljes méretben nézhetőek.

Az akkumulátort is érdemes megemlíteni, hiszen egészen jól teljesített a teszt során. Folyamatosan aktív WiFi, mobilnet és GPS mellett is közel két napig húzta a telefon, ráadásul úgy, hogy folyton benne éltem, és az email frissítés is a lehető legrövidebbre volt állítva. Egyébként a Battery alkalmazással nagyon részletes információkat kapunk az akkumulátor teljesítményéről, a várható élettartamról és az utolsó töltés idejéről is.

Összességében olyanoknak lehet ajánlani a Lumia 920-at, akik szeretnének valami újat kipróbálni, szeretnének egy olyan elegáns és bitang jól kinéző telefont, ami a mindennapokban bármilyen feladatot megold, de nem ódzkodnak attól, hogy nem tudnak mindent az utolsó részletig testre szabni, és néha egy-egy alkalmazás nem lesz elérhető számukra.

Számomra nagyon kellemes találkozás volt, kissé fájt is visszaadni a tesztkészüléket. Voltak hibái, kerültem olyan helyzetbe, hogy nem volt rá meg ez, vagy az az alkalmazás, de igazán semmi sem tudott zavarni, mert a felhasználói élmény, és az egyszerű elegancia, amivel működik az egész rendszer, magával ragadott és minden hibáért kárpótolt. Mindez 1249-ért kapható a webshopban – vagy ennél is olcsóbban, ha beérjük a Lumia sorozat valamelyik kisebb darabjával.

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának