Samsung Galaxy S4: sci-fi a kezedben

Ideális feleség, kitűnő titkárnő, szigorú wellness edző és topmodell egyben. Társad egy fehér dobozban.

A mobilok királyságában gyorsan váltják egymást az uralkodók. A legfiatalabb trónörököst vettük kézbe.Samsung Galaxy S4

A Samsung Galaxy S4 megtanította egyszer s mindenkorra, de minimum pár hónapra, hogy mi az a felhasználói élmény. Téglalap alakú, picit műanyagos vázba csomagolt, nagyméretű, androidos okostelefon ez is, mégsem lehet úgy ránézni, mint egy szokványos műagyra. Inkább, mint egy csúcstechnológiai műtárgyra.

Új generáció

Kezdjük a csomagolással. Szerelem első látásra. A doboz fa mintázatot imitál, olyan, mintha egy ékszerdobozt nyitnék ki. Benne a hófehér készülék, amit szokásomhoz híven, félre is teszek. Valahogy izgalmasabb a lényeget a végére hagyni, és előbb a körítést vizsgálni.

Ami ezúttal pöpecre sikeredett: a telefonhoz passzoló hófehér, agybadugós füles, töltőfej, kábel. És a kézikönyv: újrahasznosított (legalábbis annak tűnő) papír. A barna, papirusz-szerű lapok romantikát sugallnak. Olyan, mintha egy letűnt civilizáció hagyta volna ránk legféltettebb ereklyéjét. Igaz, nem értem, miért írtak pergamenre, ha ilyen csoda lapult a zsebükben.

Samsung Galaxy S4Az Galaxy S4 féltett gyémántként csillog az ember kezében: hatalmas kijelzője, és fém(es) kerete felsőszintű eleganciát sugároznak, és az egész készülék egy törékeny, hímes tojás érzetét kelti.

A fény gyermeke

Bekapcsolás után tovább ragyog az ékszer: a samsungosan túltelített színekkel operáló képernyő valóságos ablak egy álomszerűen éles, mesebeli világra. Ezt az érzetet erősíti a készenléti képernyő, a lock screen, és egyáltalán, a szoftver minden egyes része.

Képernyőképek a Samsung Galaxy S4 felhasználói felületéről

Világos színek uralkodnak, minden jól látható, már-már túlzottan ragyogó. Hál’ Istennek a Samsung búcsút intett a régen standardnak számító, mindent elborító sötétnek.

A látvánnyal nem garasoskodtak a tervezők: már a képernyőzár feloldási mozdulatát is fénynyaláb-fodrozódás kíséri, a menük gyönyörűen animáltak, minden nagyon szépen csúszik, amerre kell, és az egész rendszer fluiditása megdöbbentő, egy pillanatra sem akad meg, érezhető a négy mag és a 2 gigabájt RAM ereje.

Mint a filmeken

A csicsás dolgok megbámulása után érdemes megpiszkálni a tudást is. Akad bőséggel, amitől leszakadjon az állunk. Bár nem a Galaxy S4 az első olyan modell, amely érintés nélküli vezérlést biztosít, eddig még ilyen kiforrott megoldásokkal nem volt dolgunk.

A hangvezérlés gyerekkorában legfeljebb néhány, káromkodással eltöltött percre volt jó, hogy ismerőseink nevét kiabálva próbáltunk tárcsázni. Ma már ez az alap, és egy új, ennél is sokkal izgalmasabb technológia éledezik, ráadásul jóval hatékonyabban.

Képernyőképek a Samsung Galaxy S4 felhasználói felületérőlA szemmel, illetve kézmozdulatokkal történő irányítás óriási lehetőségeket rejt magában, emlékezzünk csak a Különvélemény című film nagyon sci-fis jeleneteire. Bár a háromdimenziós vezérlés ennyire még nem fejlett, a Galaxy S4 nyújtotta élmény rohamtempóban közelíti azt, ami után a moziban még csak vágyódtunk.

Képernyőtapicskolásr nincs szükség. Az S4 észleli, ha nézzük a képernyőt, addig nem kapcsol ki, míg rajta tartjuk a szemünk, és reagál, ha a megfelelő mozdulatokat végezzük a készülék előtt. Elég csak a fülünkhöz emelni a telefont, az máris tárcsázza a kiválasztott személyt, vagy ha letakarjuk a képernyőt, leáll a videólejátszás.

Fejünkkel is jó barát a legújabb Galaxy: böngészés, vagy email olvasása közben elég csak lefele, vagy felfele bólintanunk, és máris gördíti a képernyőt a kívánt irányba. Ami meglepő, hogy a funkció tökéletesen működik: akkor és annyit gördül, amennyit kell, hajszálpontosan látja, mikor mit csinálunk, és tökéletesen illeszkedik hozzánk.

Nem tűnünk egy tükör előtt táncoló idiótának, hiszen egészen finom mozdulatokkal is vezérelhető a telefon.

Minden jóság belefért

A pehelykönnyű szépségbe nem csak hardverből pakoltak bőséggel, de szoftveres téren is van, mivel játszadozni. A megújult, szellős és átlátható kezelőfelületet már ecseteltem korábban, de érdemes említeni az S-alkalmazásokat is.

A S Tervező egy abszolút testre szabható naptár, ami egy jól kezelhető, és könnyen átlátható felületen hozza össze teendőinket.

A Samsung Galaxy S4 kamerájával készült fotó

Nagyon részletgazdag képeket készít az S4 kamerája

Az egészséges életmód híveinek pedig ott az S Health, ami egy fogyást elősegítő, kalória- és lépésszámlálóval megáldott alkalmazás, ami ügyes kis eszköz lehet a bevitt ételmennyiség kordában tartására, és a testmozgás betervezésére.

A S Jegyzettel kézzel írott és gépelt jegyzeteket is létrehozhatunk, míg az S Voice hangvezérlésre használható. Az S Fordítóval külföldön sem adnak el, míg az optikai olvasó szövegfelismerésre alkalmas.

A Fotóalbumban jópofa módon válogathatjuk össze a sokfunkciós kamerával lőtt képeinket.

A kamera egyébként 13 megapixeles, tűéles, gyönyörű fotókat produkál, ráadásul néhány érdekes eszközzel gazdagították. Készíthetünk például részben mozgó képet, vagy sorozatfelvételről választhatjuk ki a legjobban sikerült alkotásokat.

A Samsung Galaxy S4 dráma módjával készült kép

Sokszorozza a nénit a Galaxy S4

A legviccesebb mégis a Dráma mód, ami egy stabil háttér előtt mozgó objektumot fényképez le többször, majd ezeket összekombinálja egyetlen fotóba, amin sokszorosítva látható az objektum, így egyfajta mozgáshatást, drámaiságot nyújt.

A Samsung Galaxy S4 meghatározása szerint mobiltelefon. Mégis, nehéz erre a készülékre nemhogy telefonként, de akár többfunkciós használati tárgyként tekinteni.

A mai napon kezemben a mobiltelefonok Tchibója. A legtöbb mi adható.

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának