Új köntöse van a finomságok telefonjának

Az új iPhone megjelenése mindig is kisebbfajta ünnep a mobilfanatikusok körében, még ha nem is márkarajongó az ember. A hatos variánst vettük kézbe.

iPhone 6 a Notebook GSM-nél

Amikor egy iPhone jár a kezemben, mindig ugyanazon a folyamaton megyek keresztül, főleg az újabb modellek esetén: ez nem tetszik, ez nem rossz, ez tetszik, ez kéne. Aztán mégsem veszek sosem iPhonet, de határozott érdeklődéssel követem a fejlődését. Most a hatoshoz volt szerencsém.

Az már nem is téma, hogy minden egyes újabb modell megjelenése tömeghisztériát vált ki: az Apple-rajongóknál nagyobb tömeget mostanában csak Klaus Johannis tudott megmozgatni. Ha nem jönne be neki az elnöki pálya, majd biztos felveszik marketing tanácsadónak.

Nyerj egy iPhone 6-ot!

A Notebook GSM karácsonyi akcióján most egy iPhone 6 boldog tulajdonosa lehetsz, sőt, még valakit meg is ajándékozhatsz egy tablettel, amit szintén tőlünk kapsz. Ha érdekelnek a részletek, kattints ide.

Engem ez a hiszti mindig sokkal inkább taszít, mint vonz, sosem tudok együtt örülni a tömeggel, és az iPhone – még ha szentségtörésnek is számít ez bizonyos körökben – nekem továbbra is csak egy telefon az ezer közül. Egyedinek azért egyedi, mert más telefonon nincs meg ugyanez a rendszer, az iOS, és egyébként is, manapság már nem csak telefont választunk, hanem teljes ökoszisztémát: így lesz valaki androidos, windowsos vagy iphoneos.

Plasztikus képződmény

Ha valami változik, azt törvényszerűen elutasítással fogadják az addigi felhasználók, és mindenki a régit várja vissza. Az iPhone 4 dizájnváltása talán kivétel volt ez alól, de a hatos esetében ismét érezhető a trend. Még a legfanatikusabb rajongó ismerőseim is fintorogtak először a készülék láttán.

iPhone 6 a Notebook GSM-nél

Én még mindig nem tudtam lenyelni a gombócot: a hatos szifon nagyon műanyag hatást kelt, a nálam járt aranyszínű modell még rá is dob egy lapáttal a giccshangulatra. Legalábbis az összképet nézve, mert az egyes részletek nagyon letisztultak, kifinomultak lettek. Az Apple egyébként mindig is zseni volt az apró részletek kidolgozásában, de erről majd később.

Szóval a mérnökök fogták az iPhone-t és összepréselték, ami határozottan jót tett neki: a vékonyabb készülékház nagyon szimpatikus, főleg elölről. Az igazi bajom a hátával van, ugyanis ez az aranyszín és a két fehér elválasztó sáv szvsz. rettenetesre sikerült. És a dudorodó kamera sem segít az összképen.

A lekerekített szélek nagyon finomak, kellemes a fogás is, de egy picit hajlékonynak, törékenynek tűnik az egész konstrukció: főleg ha – egyébként óhatatlanul – összehasonlítjuk az előző szériával.

Azok a részletek

Az Apple most sem aprózta el az apróságokat. Csomó olyan dologra figyelnek, amiket a legtöbb felhasználó az életben nem fog észrevenni, de tudat alatt ezektől lesz az egész felhasználói élmény annyira jó. Csak, hogy párat említsek: a zárfeloldó hang enyhén visszhangzik, a kijelző képe hihetetlen puhasággal és sebességgel fordul el, az alkalmazások közti váltás teljesen folyamatos, stb.

Ezek azok a dolgok, amik nem derülnek ki, ha egy webshop táblázatában hasonlítjuk össze a telefonokat, de a használat során a mindennapok részévé válnak, és már hiányozni is kezdenek.

Az iOS is hordozza ezeket a sajátosságokat, mert például az óra alkalmazás ikonja animált, a pontos időt mutatja, de a naptár ikonja is a mai napot jelzi. UPDATE: a poszt írása közben vettem észre, hogy a háttérkép mozog, ahogy a telefont döntögetjük jobbra-balra. Ezzel most elszórakozok pár percig…

Do you speak angol?

Ebben a nagy apróságra figyelésben eléggé furának tűnt, hogy a magyar nyelven működő telefonon az iTunes Store zeneboltban véletlenszerűen bennmaradt pár angol felirat. Nem világvége, csak ez eléggé alávág az egyébként kiváló összképnek. Ennél még zavaróbb, hogy például a filmtár oldala teljesen üres – gondolom, Romániából nem lehet filmeket venni, ezért nincs itt semmi, de legalább egy üzenetben elmondhatnák ezt.

iPhone 6 a Notebook GSM-nél

Ha átnézünk a zenékhez, vagy az alkalmazásokhoz, akkor örömtelien lehet konstatálni, hogy nálunk is egyre több mindent tudunk beszerezni az Apple illetékes iBoltjaiból, és az App Storeon például egyre több a jó minőségű, ingyenes, vagy nagyon olcsó alkalmazás. A felhozatal még mindig itt a legmegbízhatóbb, az Apple előzetes ellenőrzéseinek köszönhetően nem nagyon kerül be kritikán aluli alkalmazás a boltba.

Alapból egyébként a szokásos alkalmazásokat kapjuk, minden megvan, ami a telefon használatba vételéhez szükséges: email, klassz naptár, óra, fotóalbum, emlékeztető, meg a Részvények app, amit én még soha senkinél nem láttam megnyitva. Az iOS is szépen fejlődik, a fentről behúzható értesítési panel, és a lentről előrángatható gyorsbeállító fiók egyszerűbbé teszik a mindennapi használatot.

Szerethető különc

Összességében azt kell megállapítanom az iPhone 6-ról, amit már az első benyomások között is éreztem: nem hozott forradalmi újítást, de egy teljesen új külsőbe pakolta mindazokat a kis, finom apróságokat, amik fanatikussá tudják változtatni a vásárlóikat. Hogy ez az új külső mennyire jön be, az már ízlés kérdése. Engem inkább taszít, bár a fogása határozottan kellemes, a külleme már nem annyira.

Persze ezen túl lehet lépni, és magunkénak tudhatunk egy olyan telefont, ami a végletekig jól van összerakva, egyszerűen működik, nem hagy cserben, egy optimális méretben érkezik, és hosszú idő után is mosolyt tud csalni az arcunkra egy újabb apró meglepetéssel.

Ja, és ez valamiért nem hajlott el a zsebben…

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának