Wayteq tabletek, családi csomagban

Két nagy, két kicsi – a Wayteq termékpalettájáról szemezgettünk, négy táblagépüket is boncasztalra dobtuk.

Wayteq xTAB-700qci

Bár nem volt olyan rég, amikor bambán néztünk, hogy mégis mire lehet jó egy bazinagy okostelefon, amivel még telefonálni sem lehet, mára a tablet PC-k beférkőztek a mindennapokba. Egyre többeket lehet látni, amint egy kávézóban a kis és könnyű eszközön írnak egy mailt, olvasnak újságot, vagy utazáskor játszanak.

A nagy képernyővel ötvözött mobilitás kiváló eszközzé teszi a tableteket több feladat ellátására is, így nagyon sok esetben akár mellőzhető is lehet egy laptop, helyette egy erős, könnyen fejleszthető asztali gép, és a mobilitást igénylő munkákat kiszolgáló tablet kombinációja is nyerő lehet.

A Notebook GSM-nél mindig is népszerűek voltak a Wayteq táblagépei, főleg a konkurensekhez mért alacsony áruk, és a sok, jórészt ismeretlen gyártótól származó tablethez képest sokkal jobb minőségük miatt.

Arany középút

A Wayteq gépei leginkább a középkategóriában mozognak, a most tesztelt négy példány, az xTAB-70qci, xTAB-700qci, az xTAB-100dci 3G és az xTAB-100qcr is ebből a szegmensből kerülnek ki. Az első kettőt 7”-es, míg utóbbiakat 10”-es kijelzővel szerelték, közös rajtuk többek között a HDMI kimenet, az OTG USB támogatás, de hardveres felszereltségben akad néhány különbség.

Wayteq xTAB-100qcr

Az 70 és 700-as jelzésű modelleket 1280×800 pixeles IPS panellel, 8 GB tárhellyel, 1 GB RAM-mal, microSD kártyahellyel, WiFi antennával és 3000 mAh-s akkumulátorral szerelték. Előbbiben 1.5 GHz-en ketyeg a négymagos Cortex A9 processzor, 4.1-es Android rendszerrel érkezik, 2 megapixeles elő- és hátlapi kamerája van, és támogat bizonyos USB-s mobilnet eszközöket.

Ezzel szemben az xTAB-700qci-t 1.3 GHz-es processzorral szerelték, de ettől függetlenül a 70qci utódjának tekinthető, és a mindennapi használat során fürgébbnek is mutatkozott.

A nagyképűek közül előbb a 100dci 3G-t néztük meg, ami 10,1”-os kijelzőn, 1280×800 pixeles felbontás mellett kínál vizuális gyönyöröket. A gépet egy 1.6 GHz-es, kétmagos Cortex A9 processzor hajtja 8 GB ROM és 1 GB RAM társaságában. A microSD kártyahely nem számít különösebb extrának a Wayteq gépeiben – persze ettől még roppant hasznos kiegészítő – ám a 3G támogatás annál inkább: csak rá kell kötni USB-s mobilnetünket, és máris lehet netezni ott is, ahol nincs WiFi.

Wayteq xtTAB-100dci 3G

A Wayteq xTAB-100qcr méltán nevezhető az előző nagytestvérének: kijelzője hajszálnyival kisebb, 9.7”-es, de a felbontás 2048×1536 pixel, így tűéles, minőségi képet kapunk. A processzor is nagyságrendekkel jobb, hiszen egy négymagos Rockchip 3188-at szereltek bele, ami magonként 1.6 GHz-en pörög, és egy szintén négymagos grafikai processzor, 16 GB ROM és 2 GB RAM támogatja.

Miért pont ők?

Azt érdemes leszögezni, hogy középkategóriás tabletet nem azért vesz az ember, hogy utolsógenerációs mobil játékplatformja legyen. Nem igaz, hogy nem lehet játszani rajtuk, és örüljünk egy-két 3D-s okosságnak, de ezek a gépek nem erre lettek kitalálva.

Azonban a legtöbb felhasználónak erre igazából nincs is szüksége, sokkal inkább egy mindennapi kiegészítő eszköz kell, amin el tudja olvasni a leveleit, meg tud nézni utazás közben egy filmet, zenét tud hallgatni, és olvasni tud.

Wayteq xTAB-700qciEzek olyan alap dolgok, amikre simán képes bármelyik deszka az itt felsorolt négyből, csupán a felhasználói élmény változik némileg. Ha egy kisméretű, bárhova hordozható, és mindig zsebre vágható eszköz kell, amire időnként rápillantunk, és főleg olvasgatni akarunk ezt-azt, akkor válasszuk valamelyik 7”-es gépet.

A 700qci fürgébb darab, sokkal gyorsabban reagál az érintésekre, és Androidból is egy változattal újabb került rá, ami pár apróságban könnyebbé teszi a mindennapokat. Persze a 70qci-t sem kell félteni, működik az rendesen, kezdő tabletnek kiváló, és az ára is nagyon csábító, már 499 lejért viheted.

Multimédiás mindenesek

A nagyképűek egyértelmű előnyt élveznek, ha például videózásról van szó. Szerencsére egyik sem került túl nehéz házba, így mondjuk ágyban fekve is lazán meg tudjuk tartani a gépet, amíg épp kedvenc sorozatunkat bámuljuk. Egészestés filmhez azért nem árt valami más támaszt keresni, vagy esetleg valamelyik kisebb tabletet venni.

Wayteq xTAB-700qciA 100qcr egyébként magasan veri a teljes mezőnyt: a Rockchip 3188 processzor és a kétszer akkor memória keményen érezteti hatását, a négy gép közül ezen éreztük a leginkább azt, hogy valóban élmény a használat, és szinte teljesen búcsút inthettünk az akadozó alkalmazásoknak, hosszú válaszidőknek, és szaggató animációknak.

Nem csak videózásra jó egy tablet, hanem olvasásra is: bár sokan előnyben részesítik az ebook olvasókat, de színes magazinokat csakis tableten lehet igazán kiélvezni. Erre pedig isteniek a Wayteq tablet PC-i, hiszen a képminőség mindenkinek feledteti a középkategóriában gyakran felbukkanó gyenge minőséget, és tökéletes eszköznek bizonyulnak arra, hogy kedvenc magazinunk legújabb számát lapozgassuk.

Wayteq xTAB-700qciEhhez egyébként egy vagány extrát is kapnak a Wayteqesek, a Wayteq táblamagazin formájában. Nem egy kiapadhatatlan aranybánya, de meglepően sok, színvonalas magazint tölthetünk le ingyen és bérmentve. Van, amiből csak régebbi számokat, de egyik-másikból teljesen naprakész a kínálat.

A tableteken megtalálható (vagy ellenkező esetben letölthető) a MinDigTV alkalmazás is, ami teljes értékűen sajnos csak Magyarországon működik, de egy-két TV csatornát és a rádiókat itthon is élőben tudjuk követni vele.

Összességében a Wayteq tabletjeiből az olcsóbbik változatok tökéletes kezdőgépek lehetnek, amin belekóstolhatunk abba, hogy miért is jó nekünk, ha egy ilyen eszközzel egészítjük ki kütyüink sorát, a felsőbb kategóriás tabletek pedig már teljes értékűnek számítanak a maguk kategóriájában, így biztosan nem fognak csalódást okozni semmilyen tekintetben. És azt sem szabad elfelejteni, hogy az árcímkét látható szám messze elmarad egy Apple termékétől…

Nem tetszik a Wayteq? Apple-fanatikus vagy? Csak Samsungot veszel? Semmi gond, tablet-kínálatunkban mindent megtalálsz: erre kattanj, ha Samsung, vagy Apple tablet PC-t szeretnél.

Pin It
Szólj hozzá:

Exkluzív ajánlatok klubtagoknak

  • Exkluzív kedvezmények klubtagok részére
  • Elsőként értesülsz minden akciónkról
  • Értékes kiegészítők és egyéb nyeremények a hónap vásárlójának